top of page
Final connect your roots without lines.jpg

Vilan van de Loo

easy-opzij1.jpg

Vilan groeide op in een gezin met drie dochters, waar zij de middelste was. Al van jongs af aan koesterde ze de droom om schrijfster te worden, en op de basisschool begon ze al met het schrijven van artikelen voor de schoolkrant.

Na haar middelbare school studeerde ze Nederlandse taal en letterkunde aan de Universiteit Leiden, waar ze in 1993 cum laude afstudeerde in de richting van Indische letterkunde. Haar proefschrift behandelde de eerste Indische schrijfster van bestsellers, Melati van Java. 

Tijdens haar studie verdiepte ze zich door het lezen van Indische damesromans verder in de Indische geschiedenis en literatuur, wat haar inspireerde om boeken te schrijven gebaseerd op onderzoek naar de geschiedenis van de voormalige Nederlandse kolonie Nederlands-Indië.

Ze bezocht regelmatig de Tong Tong Fair, waar ze haar eigen talkshow had en in 2008 bracht ze op uitnodiging van de Stichting Halin een bezoek aan Indonesië. Ze is de initiatiefneemster van de Indische Schrijfschool, die tot doel heeft verhalen van Indische mensen en gebeurtenissen uit het voormalige Indië vast te leggen.

Met haar authentieke gevoel van humor geeft Vilan een praktische workshop over hoe je je eigen familiegeschiedenis kunt schrijven.

bottom of page